Mit érdemes tudni a Mindfulnessről?

Mindfulness | 0 hozzászólás

Minden pillanatodban ott rejlik a boldogság ígérete. Tudom, hogy ez első hallásra mennyire mellbevágó állítás, főleg, ha egy súlyos betegséggel vagy nagyobb veszteséggel nézel szembe. Habár nem ismerem a helyzetedet, mégsem kívülről “okoskodom”. Pár éve nekem is szembe kellett néznem a rettegett diagnózissal, a rák mögött meghúzódó okokkal és végül döntés elé állított az élet: vagy boldogabbá teszem az életem és gyógyulok vagy elmúlok.

Mi az a mindfulness?

A mindfulness a 2500 éves múltra visszatekintő, tradicionális buddhista meditációs hagyományok nyomán kialakult modern irányzat, amely vallási hovatartozás nélkül, szabadon gyakorolható. A mindfulness lényege a tiszta megfigyelés – magyarázatok és elvárások nélkül -, valamint a befogadás és az éber jelenlét állapota. A mindfulness olyan meditációs út, amelyhez nem kell tudnod meditálni. Nem szükséges napi fél-egy órát törökülésben gyakorolnod. Elég hozzá az éber figyelem, amelyet bármely hétköznapi tevékenységed közepette megteremthetsz. A mindfulness nyüzsgő nyugati civilizációnk hátsó ajtaja a lelki békénk és örömteli jelenlétünk felé.

Hogyan segít a mindfulness a gyógyulásban?

Veszteségeink a múlthoz láncolnak, betegségeink pedig szomorú jövőképet vetítenek elénk. A szenvedés  és a félelmek enyhülését csakis a jelen pillanat képes feloldani. A mindfulness egyszerűen elsajátítható technikáin keresztül megtanulsz tudatosan a jelen pillanatra fókuszálni. Amikor elvonod a figyelmed a múlt és a jövő képeitől, megérkezel a jelen pillanathoz. Csak itt és most tud enyhülni a fájdalmad, csak itt és most tudja szervezeted beindítani öngyógyító folyamatait. 

Személyes történetem

Egészségemmel kapcsolatos krízis kellős közepén találkoztam a mindfulness-szel, éppen akkor, amikor elengedtem a múltamhoz és a jövőmhöz való ragaszkodást. Úgy döntöttem, itt és most megbocsátok magamnak, a szüleimnek és mindazoknak, akiken keresztül fájdalmat éltem meg. Ezzel a mozzanattal kezdődött tudatos jelenlétem és annak bizonyossága, hogy csak a jelen pillanat az, ami számít. Megjelent bennem a szerető kedvesség önmagam és mindenki más felé. Ez az élmény adott erőt az emelkedésre és innen merítettem erőt a gyógyuláshoz.

Amikor eljutottam a mindfulness szeretetteli állapotába, váratlanul, a fejem búbjától a lábujjam hegyéig átzsibogott rajtam az életöröm. Ezt örömteli pillanatot neveztem el sallala-állapotnak, amit bárki el tud érni némi gyakorlás után. Az életöröm felébredése, amely a szerető kedvesség és az éber jelenlét nyomában fakad, hatalmas lépést jelent testi és lelki gyógyulásunk felé. A félelem és a szorongás gyengíti öngyógyító képességünket, az örömteli jelenlét pedig fokozza azt. Éppen ezért fontos megtanulnunk felülemelkedni a fájdalomtól és a félelmektől. A mindfulness átadásával ennek gyakorlati módját tudom megmutatni neked.

Amennyiben szívesen megismerkednél a mindfulness-szel, vagy mélyítenéd a gyakorlásod, vedd fel velem a kapcsolatot. Aktuális mindfulness programjaimat megtalálod rendszeresen frissülő facebook oldalamon.

Megérintett a téma?

Ha kérdésed van vagy segítségre lenne szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot!