Mivel foglalkozik a mentálhigiéniás szakember?

Mindfulness | 0 hozzászólás

Az “Ép testben ép lélek.” mondás mindenki számára ismerősen cseng, ahogy a humorosan megfogalmazott átirat is ismerős lehet, mely szerint “ép testben épp élek.” A mentálhigiéné lényege, hogy megteremtse azt a mentális és lelki egyensúlyt, amelynek segítségével valóban jól érezzük magunkat a bőrünkben és kiegyensúlyozottan legyünk jelen az életünkben.

A mentálhigiéné nem más mint lelki egészségünk védelme. Nem egy módszerről van szó, sokkal inkább egy természetes és egészséges szemléletmódról, arról, hogyan élhetjük minél kiegyensúlyozottabban a mindennapokat. A mentálhigiéné érinti a kapcsolatot önmagunkkal, szűkebb és tágabb környezetünkkel, érinti viszonyunkat a munkához és életünk egyéb területeihez. A lelki jóllétünkkel törődve a legtöbb esetben megelőzhető, hogy egy stresszes időszak összeomlásba, vagy egy veszteségélmény mély depresszióba torkolljon.

Mivel foglalkozik a mentálhigiénés szakember?

Mentálhigiénés szakemberként abban tudok segíteni, hogy rátalálj magadban azokra a forrásokra, amelyekből erőt meríthetsz a mindennapok nehézségeivel való megküzdésben. Közös munkánk során felderítjük, mely életterületeid jelentik a legnagyobb kihívást számodra és eszközöket kapsz ahhoz, hogy változtass ott, ahol az szükséges. 

Konzultációk keretében az életed egy-egy területének vagy egészének jobbá tételén dolgozunk együtt, lépésről lépésre haladva, amíg szükségét érzed. A mentálhigiéné szemléletét elsajátítva egyre pontosabban ismered fel lehetőségeidet és biztonságos keretek között kezded el tágítani határaidat. 

Milyen problémákkal érdemes mentálhigiénés szakemberhez fordulni?

  • Elakadások az  élet bármely területén
  • Friss krízis, amikor nem látsz megoldást
  • Megromlott egészség 
  • Tartósan kimerítő, nehéz élethelyzet (gondozásra szoruló szülő/társ, fogyatékossággal élő gyermek a családban stb.)
  • Testi-lelki kimerültség 
  • Magány, leépült szociális kapcsolatok

Miben más ez, mint a pszichológia?

Mentálhigiénés szakemberként nem állítok fel diagnózist, nem töltetek ki és elemzek pszichológia teszteket és nem gyógyítok. Lelkileg egészséges emberekkel dolgozom, akik életük valamely területén vagy egy életszakaszukban elakadtak. Segítő beszélgetések keretében segítek túljutni a nehézségeiken, együtt keresve megoldásokat a problémákra. Olyan gyakorlatias, megvalósítható lépésekben gondolkodunk együtt, amelyek segítségével kliensem élete visszatérhet a számára egészséges mederbe.

Megérintett a téma?

Ha kérdésed van vagy segítségre lenne szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot!