Sosem késő, sosem túl korán, mi az?

Egészségfejlesztés | 0 hozzászólás

Aktívan tenni az egészségedért! Ami húszévesen legtöbbek számára még magától értetődő, az negyven év felett egyre több figyelmet igényel. Bármely életszakaszban tartasz, nem késő és nincs korán elkezdeni egészséged fejlesztését. Egészséged nem csak a testeddel való megfelelő törődést jelenti, hanem lelki egyensúlyod megtartását is. Az egészségfejlesztés éppen ezért a test egészségének visszaszerzéséhez és megtartásához vezető lehetőségek mellett szem előtt tartja mentálhigiénés szempontokat is.

Mi az egészség?

Legtöbbek számára ez a fogalom még mindig csak a test egészségére korlátozódik: egészségesek vagyunk, amikor nem vagyunk betegek. Valójában az egészség ennél jóval tágabb fogalmat jelöl. A WHO (World Health Organization, magyarul Egészségügyi Világszervezet) így határozza meg az egészség fogalmát: Teljes testi, lelki, mentális és szociális jóllét állapota, nem csupán a betegség hiánya. Ez azt jelenti, hogy attól, hogy valaki fogyatékkal él, még lehet egészséges. Természetgyógyászok arra is felhívják a figyelmet, hogy az egészség egy dinamikusan változó egyensúlyi állapot.

Az egészségünkhöz a fentebbiek alapján hozzátartozik:

  • a biológiai egészségünk, az, hogy a testünk megfelelően működik.
  • a mentális egészségünk, hogy mennyire vagyunk képesek a tiszta, logikus gondolkodásra, hogyan vagyunk képesek felismerni az ok-okozati összefüggéseket.
  • az érzelmi egészségünk, melynek lényege a bennünk megjelenő érzelmek szabad megélése, felismerése, kifejezése, az érzelmeinkkel való felelősségteljes bánásmód.
  • a lelki egészségünk, amelyhez kapcsolódik magasabb rendű tudatosságunk, személyes világnézetünk, önmagunk és bennünket körülvevő világ tisztelete, szeretete, elfogadása.
  • a szociális egészségünk, amely a kiegyensúlyozott társas kapcsolatok kialakítását és fenntartását jelenti, korosztálytól függetlenül.

Alaposabban megfigyelve akár szűkebb környezetünket, akár tágabban szemlélve a társadalmunkat, tisztán látható, hogy nagyon kevesen élnek valóban egészséges életet.

Az egészségfejlesztés jelentősége

Ahogy a fentebbi lista alapján látható, az egészségfejlesztés túlmutat azon, hogy csak és kizárólag a fizikai testünk szükségleteivel foglalkozzon. A testi egészséghez ugyan elengedhetetlenül fontos a helyes étkezés, valamint a megfelelő és elégséges mozgás. Ugyankkor mostanra már az is bizonyított és szerencsére egyre többek számára nyilvánvaló, hogy az állandosult stressz és szorongásos állapotok előbb-utóbb betegségek formájában öltenek testet. Az egészséghez elengedhetetlen megismerni és alkalmazni olyan eszközöket, amelyek hozzásegítenek bennünket a feszült érzelmi állapotokból a kiegyensúlyozott érzelmi állapothoz való visszatéréshez.

Az egészségfejlesztés abban segít, hogy életünket boldogabban és teljesebben élhessük. Ebbe beletartozik egészségünk összes dimenziója.

Így dolgozom

Saját bőrömön tapasztaltam meg, hová vezet az, ha huzamosabb időn keresztül túlhajtom magam, ha nem figyelek oda a bennem felgyűlő feszültségre, ha megpróbálok nem tudomást venni, az engem ért veszteségek fájdalmáról, ha nem viselek megfelelően gondot testi, lelki, érzelmi, mentális és szociális egészségemre. Kétszer néztem szembe a rettegett diagnózissal és vágtam bele az önmagamon végzett belső munkába, mire végül megtanultam a leckét.

Egészségfejlesztő mentáhigiénés szakemberként egyéni konzultációk keretében, illetve a „Vissza az Egészséghez!” program keretében segítek a tágabb értelemben vett egészség fejlesztésében. Nem gyógyítok, tevékenységem nem pótolja a szükséges modern orvosi vizsgálatokat és kezeléseket.

Munkám lényege, hogy az egészségedet érintő, nehézséget okozó életterületeidet harmonikusabbá tegyük. Hozzásegítelek azokhoz a változásokhoz, amelyek boldogabbá, teljesebbé tesznek téged. Meglévő betegség esetén pedig közös munkánk következményeként tested öngyógyító folyamatai felerősödnek.

Eszköztáram változatos. Kitérünk az egészséges életmódot támogató lehetőségekre, a lelki egészség megteremtését és megőrzését szolgáló mindfulnessre, aki nyitott, annak tanítok meditációt, dolgozom vizualizációs gyakorlatokkal, az önismereti munkát az életterületek tükrében időnként ötvözöm az asztrozófia megközelítésével. Mindemellett ott van a mentalhigiénés szakemberként megszerezett tudásom, valamint személyes tapasztalataim azzal kapcsolatban, milyen gyakorlati lépések tudnak segíteni egészségünk fejlesztésében.

Megérintett a téma?

Ha kérdésed van vagy segítségre lenne szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot!